Over mij

Als kind heb ik pianolessen gevolgd en vanaf mijn negende jaar zong ik mee in de cantorij van de Lutherse Kerk. Daarna ben ik blijven zingen in allerlei koren op verschillende niveaus.

In 1988 kwam ik in de Lutherse Kerk in Leiden, waar op dat moment geen koor was. Een Lutherse Kerk zonder koor kon in mijn ogen niet en heb daarom in dat jaar een klein groepje mensen gevraagd om als cantorij te fungeren. Van lieverlee ben ik als zangeres uitgegroeid tot dirigent van de cantorij en kreeg ik ook de behoefte om me meer te gaan ontwikkelen.
Zo heb ik in 1995, na een amateurcursus koordirectie bij het A.C.K.V. te Alkmaar, definitief mijn baan als secretaresse vaarwel gezegd. Ik durfde eindelijk mijn hart te volgen en de stap te zetten om volledig voor de muziek te gaan. Daarom ben ik in 1998 naar het conservatorium gegaan, waar ik in 2002 afstudeerde voor koordirectie (bij Harold Lenselink en Johan Rooze) en bijvak zang (Jorine Samson). Daarnaast heb ik jarenlang zanglessen gevolgd bij Donald Bentvelsen.

Tevens heb ik aan de Theologische Universiteit Utrecht een zanglesmodule gegeven voor de cursus Liturgisch en Homiletisch Practicum. Drie maal heb ik aan de Kurt Thomascursus deelgenomen als dirigent en heb een cursus boventonen gevolgd bij Borg Diem Groeneveld. Eind 2014 heb ik de cursus (Complete Vocal Technique) voor stemprofessionals afgerond bij Eva Wilms. Regelmatig heb ik ingevallen voor collega-dirigenten bij verschillende koren.