“Ik leer mensen niet om te zingen, ik leer ze om te durven zingen”

Dat is mijn motto, dat ik meegeef bij de zanglessen. Het is vaak een kwestie van durf. Het ontdekken van je eigen stem en niet te vergeten het ervaren van je vrije stem. Als die stem vrij is en je durft van je eigen stem te genieten kán het alleen maar mooi zijn.

Een voorbeeld uit de koorpraktijk: het zingen gaat goed totdat het moment daar is dat je vraagt of ze voor een stemtest willen komen. Dan gaat alles op slot. De zenuwen gieren letterlijk door de keel. Óf er zit opeens een verkoudheid in de weg óf de stem wil (juist vandaag) niet zo als anders. Nu ´moet´ het goed omdat anderen luisteren, óf als ik niet goed zing word ik niet aangenomen op dat koor. Er zijn tal van redenen te bedenken en het komt er op neer dat we vaak prestatiegericht zijn en niet bezig zijn met de weg er naar toe.

Je stem is een kostbaar, maar ook een kwetsbaar instrument. Hoe jij je voelt komt tot uiting in het zingen. Dat is toelaten van je kwetsbaarheid, het weglaten van je prestatiedrang en het loslaten van de controle welk geluid er uit je komt. Dan kun je je stem in vrijheid tot klinken brengen met uiteraard ook een dosis gezonde spanning. Want die spanning heb je ook nodig om te zingen.

Naast de techniek, klinkerkleuring, houding etc. zullen we ook aan stukken werken. Deze zullen we in onderling overleg uitkiezen. Dit kunnen ook stukken zijn waar je met je koor aan werkt en wat misschien problemen oplevert. Maar ook het solo zingen komt aan de orde, zelfs al zal je dat in de praktijk niet of nauwelijks gebruiken. Het helpt je wel om met de muziek om te gaan en vanuit je gevoel te leren zingen.

Nieuwsgierig? Neem gerust contact op om eens een lesje te proberen!